preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sesvete

Login
Tražilica
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Anketa
Bi li želio/željela da informatika bude obavezan predmet?Himna naše škole

Himna naše škole

Sesvete su naše mjesto,
Sesvete su naša škola,
Sesvete su naše župe,
Sesvete su Prigorje.
 
Poslušajte pjesmu našu,
molimo za pažnju vašu:
Sesvećani mi smo svi,
dio Zagreba smo mi.
 
Prva brojka, stih i slovo,
bilo nam je sve to novo.
Prijateljstvo, ljubav, svađa,
sve u školi to se rađa.
 
Učenika puno ima,
učenice velika briga.
Učiteljice su prave,
učitelji hladne glave.
 
 
Tu se uči, čita, zbraja,
igra, pleše, pjeva, svira.
Puna znanja kao knjiga
za sve nas je velika briga.
 
Knjige, klupe, imenici,
zadaće u bilježnici.
Hoćemo mi i sve znamo,
zlatne snove sanjamo.
 
RAP: knjige, torbe, brige, teke, sve je to za nas,
povijest, zemljopis i jezik
učimo na glas
biologija života, kemija i spoj,
matematika baš uvijek, fizika kao grom.
 
Likovna i glazbena kulture su svijeta,
tehnička je radost, tjelesna je zdrava,
vjeronauk svagdašnji, izborna i dodatna,
ali sve to skupa vrijedi za papir koji slijedi ...
 
 
 
Škola naša, škola stara,
škola znanja i saznanja.
reći ćemo mi njoj hvala,
za sve što nam je dala.
 
Prek stočetrdeset stara
Dobre ona ljude stvara.
Nije lako marljiv biti,
starije naslijediti.
 
Lijepa naša dom je moj,
Prigorje u srcu mom.
Škola nam je drugi dom,
sretni smo u srcu svom.
 
Prva ljubav, prva radost,
prijateljstvo, sretna mladost.
Nek vas ove riječi sjete
naše škole Sesvete.
 

 

Priloženi dokumenti:
himna mp3.mp3

 

KEMIJA     UČENJE POMOĆU MODELA – VESELI STROP

U okviru redovne nastave prirodoslovne grupe predmeta, praktičan rad pomaže boljem poimanju složenijih pojmova (a može pridonijeti i boljoj zaključnoj ocjeni). Osim individualnih, grupnih ili demonstracijskih pokusa, učenici izrađuju postere, prezentacije, ali i zabavne modele od kuglica raznih materijala.

Modele atoma, ionskih struktura i molekula sedmaši su izradili pomoću kuglica od glinamola ili stiropora. Učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz kemije na maštovit način iskoristit će modele koje su donosili svi sedmaši.  

Fotografije uspjelijih radova možete pogledati ovdje.

 

BIOLOGIJA - DODATNA NASTAVA

NOĆ BIOLOGIJE 2014.

U petak 9.5.2014. oko 19:00 sati u pratnji profesorice Dubravke Karakaš i profesorice Ane Lopac Groš učenici sedmih i osmih razreda krenuli su prema biološkom odsjeku PMF-a na razne radionice povodom Noći biologije. Učenici su na radionicama povezivali dosad stečena znanja iz biologije i naučili puno novih i zanimljivih stvari. Mogli su čak i degustirati razne proizvode poput meda i kavijara, primiti razne životinje (zmiju, pjegavog daždevnjaka, paličnjaka,miša...), pa i sudjelovati na kvizu. Osim raznih suvenira koje su dobili te večeri sa sobom su ponijeli puno lijepih iskustava i zanimljivih informacija.

Nikolina Brešić 7.d

FESTIVAL ZNANOSTI 2014.

Svake godine se diljem lijepe naše, nastoji u jednom tjednu popularizirati znanost.Taj tjedan je u proljeće, ove godine od  7.4.2104. – 12.4.2014. Kroz radionice, predavanja, izložbe, prezentacije se svim uzrastima  školaraca i njihovih  članova obitelji pokušava približiti  znanost. Ove  godine su tema VALOVI. Naša grupica sedmaša sa dodatne nastave iz biologije: Sara Čanić, Ana Marija Puđak,  Nika Bukovec, Marija Raič, Filip Uroić -Tončina, Josip Živković, Benjamin Babić  u pratnji prof. Dubravke Karakaš, je krenula vlakom, iz Sesveta do Tehničkog muzeja u Savskoj. Nekima je ovo bila prva vožnja vlakom  u životu. Bili smo najviše znatiželjni što ćemo vidjeti na radionici o lego robotima, kad ono, veliko razočaranje. Roboti su po papiru crtali valove. Oduševile su nas studentice  iz kluba studenata Fonetike (Eufonija) koje su nam  kroz radionicu pokazale kako nastaje osjet sluha. Nije bilo loše niti na  radionici kemije -  Kemija u valovima, gdje smo mogli   smućkati slonovsku pastu. Prisustvovali smo i demonstraciji pokusa iz fizike - Dualnost svjetlosti – val ili čestica? voditelji Fizika Ekspress – projekt Studentske sekcije Hrvatskoga fizikalnog društva. U stalnom postavu  smo vidjeli  model molekule DNA. Pogledali smo i izložbu  o starim zapisima, telefonskim, radio  i drugim aparatima te se umorni vratili vlakom u Sesvete

Fotografije su ovdje.

GRUPA SEDMAŠA  ZNATIŽELJNIH  I ZAINTERESIRANIH ZA ZNANOST  

MATEMATIKA

Do formule za opseg kruga učenici su došli radeći u parovima pokus u kojem su raznim predmetima oblika kruga (poklopac kutije ili staklenke, čepovi boca, dno čaše, bočice, boce i sl.) prvo ravnalom izmjerili duljine promjera. Zatim su oko tih predmeta precizno omotali tanku špagu. Izmjerili su duljine špaga - opsege krugov ravnalom. Sve dobivene rezultate zapisali su u tablicu. Promatrajući duljinu promjera i duljinu špage i isprobavajući razne kombinacije na kalkulatorima, zaključili su da duljina špage podjeljena s duljinom promjera daje uvijek isti broj, otprilike 3.14. Naučili su da se taj broj zove pi i označava π te da formula za opseg kruga glasi O=2rπ. Fotografije.

KEMIJA - DODATNA NASTAVA

U petak, 4.travnja 2014., 13 učenika naše škole koji pohađaju dodatnu nastavu iz kemije u pratnji prof.Marine Škledar posjetili su 7. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka PMF-a. Taj zanimljiv dan organizirali su studenti, nastavnici, asistenti i tehničari tog odsjeka i možemo vam reći da su to odradili vrhunski.

Predavanja i radionice posjećivali su uglavnom stariji učenici i studenti, a nama je prava zabava priređena u suterenu zgrade, gdje su digestori i laboratorijski stolovi dosjetljivo pretvoreni u zasebne pričice koje na vrlo dojmljiv način prikazuju koliko je gradivo kemije prisutno u svakodnevnom životu.

Učenici su mogli vidjeti zanimljive pokuse i sudjelovati u izvođenju nekih: kako napraviti krijesnice, kakva je veza klora i ratovanja, zašto je uginuo Švrćo kad je za svojim vlasnikom ušao u vinski podrum, gorući novac, kisele kiše padale su s kišobrana, helij je podigao kuću, anomalija vode, najjači prirodni i laboratorijski „smradovi“, mirisi, pisanje laserom, plinovi, otrovi, kristalizacija u par sekundi, predivni minerali, kemija u kuhinji...

Mogli smo razgovarati sa studentima i upoznati razne metode i tehnike kemijskog istraživanja. Posjetitelje su u pojedine laboratorije puštali na mahove jer se mjestimično stvarala gužva poput one u tramvaju za vrijeme špice. Na vanjskom prostoru ispred zgrade nekoliko je studenata izvodilo atraktivne zadimljene i bučne pokuse. Male hrpice eksplozivne smjese postavili su posvuda po pločniku i stepenicama tako da smo svakih nekoliko trenutaka mogli čuti male eksplozije pod nečijim nogama.

Vruće doživljaje ohladili smo na povratku kuglicom sladoleda, a Otvoreni dan kemije posjetit ćemo s veseljem i sljedeće godine!

Fotografije su u ovdje.

GEOGRAFIJA

U školskoj godini 2013./2014. na nastavi geografije, učenicima sedmih razreda profesorica Sanja Topalušić je zadala zadatak da pojedine države obrade sami i naprave power point prezentaciju. Pogledajte neke uspjele radove.

    

 

Priloženi dokumenti:
PORTUGAL.pptx
GRCKA.pptx

preskoči na navigaciju